DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
poradna-rady


ahoj, kromě receptů na zdravou výživu tady najdete i povídání, jak jsem se dostala ke zdravé výživě a zdravému životnímu stylu!!! Proč jsem se o ni a výživové doplňky začala zajímat . Ráda se učím a dozvídám něco nového... to byl hlavní první krok současně se zvědavostí

  

pokud máte nějaký dotaz, ráda jej zodpovím zdarma

poradenstvi.martina@seznam.cz

  

  

 
Nevěděla jsem, zda začít tuto stránku receptama a nebo povídáním o sobě. Zvolila jsem druhou možnost, protože pokud problémy jako já , ani nikdo z vašich blízkých nemáte, asi těžko budete mít o další podrobnosti zájem a přejdete na jinou stránku nebo dokonce na jiný blog.
Někdy  v předškolním věku se u mě projevily alergické reakce na kočku, kterou chovala babička, na alergologii mě bylo řečeno, že se mám prostředí kde kočka žije vyhýbat, tím pádem i babičce? Do toho v pubertě začala alergie na roztoče - takže jsem nemohla být na žádné chalupě,  objevila se alergie i na pejsky, o níž jsem nevěděla. Poté se objevily problémy s pletí ve formě akné. Řešilo se to všelijak od léků na potlačení alergie až po kortikoidy ve formě inhalačních sprejů. V období kdy jsem musela být v alergickém prostředí, což nic stejně nevyřešilo, protože se astmatický záchvat objevil po podání kortikoidů za 4 hodiny znovu,nebo záchvat v horším případě nepřešel vůbec, podle toho, jak intenzivní alergeny byly. Vždy jsem musela z prostředí odejít, pak jsem se z toho týden dostávala a k tomu si k lepšímu dýchání pomáhala kortikoidy.
Před svatbou loni v létě jsem zjistila, že jsem značně přibrala na váze, během dvou let, kdy jsem kortikoidy inhalovala hodně často jsem přibrala  asi 8kg. Prý je to normální při jejich pravidelném užívání!!! Protože kortikoidy zadržují v těle vodu a ona se nemá z těla jak odbourávat. Navíc pleť se zhoršovala, svatební den se blížil. Našla jsem si paní kosmetičku, zaobírající se i zdravým životním stylem, která se o mě začala starat a stará se dodnes. Nejen že jsem se dostala k přírodní kosmetice, čímž se mi pleť výrazně zlepšila, ale také  si vyživuji organismus, což má pozitivní vliv jak na zdravotní stav tak i na pleť. Přes kosmetiku, kterou používám jsem se dostala do kursu Školy alternativního zdraví. Hodně mě to dalo a dává. Protože si informace a znalosti nechci nechat pro sebe  budu ráda, když lidem kteří o to stojí budu moci poradit a zvýšit sebevědomí a hlavně pomoci, jak si mohou zlepšit zdravotní stav.
Svým příběhem jsem chtěla říci, že dříve maminky vůbec nebyly informované o tom, jaké potraviny dítě ohrožují pokud se podávají předčasně, my odchováni Sunarem a po půl roce odloženi do jeslí, kde jsme se stravovali stejným způsobem jako sestříčky, které nás tam hlídaly, jsme ani jinak dopadnout nemohli. Štve mě ta neinformovanost, která byla!!! 
Ale co mě ničí úplně -  když vědomě maminky dětem dávají věci, pro ně, absolutně nevhodné a jsou si toho vědomy, že je to špatné, ale mávnou rukou a řeknou Troška neuškodí nebo, však on/ona to snědl/la, nic se nestalo, tak ať si to jí!!! 100x nic umořilo vola se říká a něco na tom bude!!!
Jsem stále v rukou odborníků, ale už i sama vím, jakým způsobem si poradit a věřím, že do léta, kdybychom chtěli miminko dojde i na to, že už vůbec nebudu kortikoidy muset používat, protože to v těhotenství ani nejde
!!
ahoj, musím to tady napsat, protože to vypadá, že se nejedná jen o chvilkovou záležitost, jako už mnohokrát!!! Asi zhruba od poloviny února 2009 si nestříkám kortikoidy do krku kvůli alergickému astmatu a od 12.8. 2009 jsem už nepoužila ani spray tipu Ventolin. :O))))) Vaše Martina
                                                                                                                                        
        na stránkách se usilovně pracuje!!!!!!!

Voňavé domácí rohlíky a housky

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Většinu surovin máte běžně doma. Na asi 12 kousků pečiva si

připravte:

- půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)

- 1 lžičku cukru krupice                                                      

- 300 ml polotučného mléka

- 1 lžičku soli

- 500 gramů hladké mouky

- 1 celé vejce

- 1 žloutek

-2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)

- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín,

papriku nebo hrubou mořskou sůl

 

Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte

rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny

na teplé místo. Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst. Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.

Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.

- 500 gramů hladké mouky

- 1 celé vejce

- 1 žloutek

2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)

- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo

hrubou mořskou sůl

Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na

další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek. Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky. Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní. Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne. Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

 

DŮLEŽITÉ TIPY

Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů

udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo

Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte

Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej

Někdo do housek přidává pomazánkové máslo nebo majonézu. Ale proč dělat

něco složitější, když krása spočívá právě v jednoduchosti

Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená

Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou

doslova před očima

Upletené houstičky můžete potřít i vodou

Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující

dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na

130 stupňů

 



ŘÍZKY V JOGURTOVÉ MARINÁDĚ

1 smetanový bílý jogurt - nejlépe Klasik

2 vejce, 3stroužky česneku,  pepř a koření dle chuti -jogurt se už  nemusí solit, protože česnek dodává slaný pocit

řízky naklepeme, posolíme, opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.

Tu si připravíme smícháním jogurtu, vejce, česneku,  pepře, popřípadě ostrého grilovacího koření nebo kari...dle chuti. Pak maso necháme uležet v uzavíratelné nádobě v lednici. Nejříve po 16hodinách řízky vytáhneme z marinády a obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme nejlépe na sádle. Kdo nemá rád smažené řízky ve strouhance, může si udělat řízek jen přírodní bez obalení ve strouhance.

Řízky jsou šťavnaté a křehké

 

PERNÍK - nepatří do zdravé výživy

17dkg třtinového cukru

30dkg žitné mouky +  trochu hrubé mouky nebo děcké krupice na vysypání pekáče

2 vejce

2 lžíce másla +  máslo na vymazání plechu

1 prášek do perníku

2 čajové lžičky marmelády, 2 čajové lžičky povidel, mletý badyán,1 lžičku skořice a 2 lžíce pravého kakaa, nasekané lískové oříšky

250ml mléka

Vše smícháme dohromady a vlejema na dobře vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 200C asi 15-20min. Když perník začne růžovět, píchneme do těsta špejlí, a pokud se nelepí... je vše hotovo

na polevu: 3/4 ztuženého tuku (OMEGA), 10dkg hořké čokolády

Kdo má rád sladší věci, může si v kastrůlku s dvojitým dnem rozpustit Omegu a do ní vhodin nalámanou čokoládu. Až vznikne tekutá hmota a perník bude už vychladlý polejeme jej ještě čokoládou, po jejích ztuhnutí krájíme na malé čtverečky.


TVAROHOVÁ BÁBOVKA - do zdravé výživy nepatří, ale někdy si ji dáme

27 dkg  polohrubé mouky - lze i ze žitné nebo špaldové, těsto je méně nadýchané!!

15 dkg cukru - opět třtinového

3 žloutky

25 dkg cukrářské Lukany, Hery nebo Stelly

25 dkg tvarohu

sníh ze 3 bílků

1x prášek do pečiva

citronovou kůru nastrouhanou a 1x vanilkový cukr

cukr, žloutky utřeme se Stellou nebo jiným tukem na pečení, přidáme tvaroh a do mísy poté nasypeme mouku, do které jsme předtím vsypali prášek do pečiva, aby se dobře rozmístil. Nastrouháme trochu na vůni citrónové kůry a 1x vanilkový cukr.

Vymastíme formu na bábovku, dobře vysypeme hrubou moukou a do těsta ještě zlehka vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků a pečeme na 220C v troubě asi 35-50min, opět podle toho, zda je těsto uvnitř hotovo a to poznáme píchnutím do něj špejlí!!!

Pro labužníky, kteří mají rádi vrchní okraj bábovky krupavý a sladký potřeme ihned po upečení bábovku rozpuštěným máslem, posypeme  moučkovým cukrem.


ŠŤAVNATÉ RIZOTO PLNÉ MASA A ZELENINY

tento receptík je z hlavy mojí sestřičky Danielky a musím říct, že jinak už rizoto ani nevařím. Rychlost, radost, krása!!!

20 dkg vepřového, sojového nebo kuřecího masa si naložíte den předem do různých druhů koření. (Maso by mělo být nakrájeno na nudličky) Mě se osvědčila paprika, kari, koření pěti vůní, trošku vorchesteru a sojová omáčka. Kdo má rád ostřejší věci třeba i mleté chilli, vše zalejete asi 1dcl oleje

1 střední cibule

1,5 hrníčku jasmínové rýže

1/2 balíčku mražené zeleniny - (mrkev, hrášek, kukuřice...jak je libo)

Slejeme olej z pod naloženého masa nejlépe do hrnce s teflonovým povrchem. Já jej vařím v hrnci Versalio a teplotu mám nastavenou na dušení. V hrnci na slitém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Usmažíme ji dozlatova, aby rizoto nedostalo sladkou chuť. Na ní vhodíme naložené masové nudličky. Po 5minutách k masu přidáme mraženou zeleninu. Opět asi 5minut dusíme, a pak  přidáme propranou rýži. Vše zalejeme 3hrníčky vody trošku osolíme, pořádně promícháme a necháme asi 8min. vařit za občasného promíchání dokud není rýže měkká a voda vyvařená!!! Zavřeme pokličkou a necháme ještě 10min. uležet a můžeme podávat.


ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT

3svazky ředkviček

menší kedlubna

malá cibulka, může být i fialová

voda, ocet, cukr, sůl , pepř dle chuti do salátové zálivky

ředkvičky a kedlubnu nastouháme na struhadle pro mrkev, cibulku nakrájíme na drobné kostičky a vše smícháme a zalejeme zálivkou.


POMAZÁNKA SE ŠKVARKAMA - ta je pro labužníky, kteří se dostali na mé stránky a se zdravíčkem se neperou

2 hrsti kysaného zelí

5hrstí čerstvého syrového sádla nakrájeného na kostičky

jarní cibulku i s natí

hrst sekané petržele

sůl, pepř, drc. kmín na dochucení

 sádlo nakrájíme na malé kostičky a necháme uškvařit v hrnci. Po roztopení dáme sádlo i se škvarkama do misky, přidáme zelí nakrájené na menší kousky. Nakrájíme cibulku na malé kostičky i s natí, přidáme nasekanou petržel a dochutíme. Vše promícháme!!!


PANGASIUS JOGURTOVO-KOPROVÉ MARINÁDĚ

2  větší kousky ryby Pangasius

sterilovaný kopr, pepř,. 4 stroužky česneku - záleží na jejich velikosti, pokud jsou větší, stačí i 2

5 velkých brambor

Brambory omejeme pořádně ve vodě, nakrájíma na tenčí kolečka a do pekáčku který jsem si vyložili alobalem poklademe na dno brambory, přikryjeme alobalem, znovu poklademe brambory dokud je nevypotřebujeme.

Ve větší míse smícháme jogurt, kopr, trochu pepře, prolisované stroužky česneku a na menší kousky nakrájenou rybu-Pangasiuse obalujeme v marinádě z jogurtu. Pokud je obalená, klademe ji na alobal položený na zbytku brambor a opět vrstvíme ryba, alobal, ryba, alobal a dáme zapéct na 200C do trouby asi na 45min, dokud nezměknou brambory. Vždy vrstva musí končit alobalem, aby se kousky ryby nespálily.


ŚPALDOVÁ POLÉVKA

Před vařením by se měla špalda minimálně 12hodin namáčet.

hrst špaldova zrna

bujón, sušená mleá zelenina, Solčanka, nebo vegeta, mražená zelenina dle chuti, oříšek másla, muškátový oříšek - mletý, mořské řasy - ty nikdy neuškodí:O) používám NORI, které používám místo petržele nebo pažitky

Hrst zrna špalda opražíme na másle, povaříme 20min s kostkou bujonu - nejlépe nějaký bez glutamanů, prodávají se ve zdr. výživách a DM drogeriích.Hrst vloček vaříme dalších 15min. Pak přidáme mraž. zeleninu dle chuti a vegetou- nejlépe sušenou mletou zeleninou nebo SOLČANKOU, která obsahuje sice sůl, ale už žádné glutamany a konzervanty, nakonec přidáme špetku muškátového oříšku a vše vaříme dokud zelenina nezměkne, takže asi dalších 20min. Jde o to, že zrno špaldy se musí vařit 50minut, aby bylo dostatečně měkké.



VLOČKOVÁ POLÉVKA

4hrsti přebraných vloček

bujón, sušená mletá zelenina, Solčanka nebo vegeta, 1/4 malého celer, 1 petržel,  1 mrkev, lžíce másla

v hrnci rozpustíme máslo, přidáme vločky a pražímeje, až zrůžoví, přidáme do hrnce najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a chvíli ji opražíme, aby pustila vitamíny. Přidáme vařící vodu z konvice - asi 1,5l. Přidáme bujón opět nejlépe nějaký bez glutamanů, dochutíme Solčanou, suš. zeleninou, řeřichou, mletými řasami NORI, které používám místo petržele nebo pažitky a ještě 10min. povaříme

 


POLÉVKA S KRUPICOVÝMI NOKY

dětská krupička nebo hrubá krupice

zelenina dle chuti

1 vejce,lžíce másla, bujón, sušená mletá zelenina, Solčanka nebo vegeta, řeřicha, NORI vločky z mořských řas

v hrnci rozpustíme máslo, podusíme na něm zeleninu, přesypeme ji krupicí (asi 5lžic), přidáme vejce a smažíme. Po chvíli přidáme horkou vodu a z lehka mícháme, v polévce se vytvoří noky. Pokud bychom ji nepřelili horkou vodou, ale studenou, polévka by jen zhoustla a plavala by v ní jen zelenina, takto tam budou plavat i krupicové noky.Přidáme bujón opět nejlépe nějaký bez glutamanů, dochutíme Solčanou, suš. zeleninou, mletými řasami NORI, řeřichou

 

 

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA S CIZRNOU

4 hrsti cizrny , špenát, cibule, 1/4 celeru, česnek, majoránka, pepř, 2 lžíce oliv. oleje, bio bujón, celozrné těstoviny, strouhaný sýr

Cizrnu si den předem namočíme. V tlakovém hrnci s bujónem ji uvaříme do měkka, takže asi 25min.

Na oleji orestujeme cibuli, celer nastrouhaný, česnek, majóránku. Dusíme, poté přidáme špenát a opět dusíme 5 minu. Přidáme vodu a bujón, pepř a doměkka uvař. cizrnu. Rozmixujeme vše pořádně a přidáme těstoviny - nejlépe celozrné a vaříme, dokud nezměknou. Polévku na závěr na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Pokud byste nerozmixovali cizrnu v hrnci, nemusíte přidávat těstoviny.Je to vynikající polévka i tak. Cizrna je římský hrách a i když hrachovou polévku ani kaši nemusím, cizrnová mi moc chutná!!!

KRABÍ POMAZÁNKA

balíček s krabíma tyčinkama najemno nakrájíme

přidáme pomazánkové máslo nebo 2 lučiny

můžeme přidat trošku tatarky nebo majonézy -dle chuti a hustoty

nadrobno nakrájenou cibuli

sůl a pepř a vše smícháme dohromady

 

2 CHLEBÍČKOVÉ POMAZÁNKY

1)

pomazánkové máslo - čisté bez příchutě

 tavené sýry

 větší sterilované okurky najemno nastrouhaná

 20dkg nastrouhaného salámu -šunkový, junior

 cibule nadrobno nakrájet

 opepřit a vše smíchat

2)

 protlak

 majonéza nebo tatarka dle chuti

 hořčice dle chuti

 sterilovaná okurka nastrouhaná najemno

 trošku chilli nebo feferonky

 salám nastrouhaný

 nastrouhaný sýr

 pepř a sůl dle chuti vše dohromady smícháme

 

KROUPY S KRÁLIČÍMA FILETKAMA

kroupy namočíme na 1/2dne, nejlépe brzy rno do studené vody.

Připravíme si velký hrnec, do kterého dáme 2-3 lžičky oliv.oleje, nakrájenou mraženou zeleninu dle libosti

nakrájené králičí maso na kostičky - nejlépe chlazené králičí filetky ALBERT

3kuličky pepře

1 bobkový list

2x nové koření

Trošku solčanky - vegeta bez glutamanu

Vaříme vše v jednom hrnci dokud kroupy nezměknou! Pozor!!! Potřebujete velký hrnec, protože kroupy dost nabudou a potřebují k tomu hoodně vody!

PANGASIUS S DUŠENOU ZELENINOU

3 filetky z pangase

mraženou zeleninu dle chuti

sůl, mletý pepř

2lžičky olivového oleje

3 stroužky česneku

Do pekáčku dáme oliv. olej, na něj naklademe opepřené, špetkou soli osolené filetky. Pokryjeme prolisovaným česnekem a zasypeme mraženou zeleninou. Chvíli podusíme samostatně na 180C v troubě dokud nepustí šťávu. Dle potřeby pak ještě zalejeme vývarem Wurzel nebo jiným bio bujónem - DM drogerie, Albert... a nebo jen vodou a dusíme v troubě do změknutí zeleniny. Podávat můžeme s rýží, pohankou, kroupama, nebo jen tak se zeleninou


BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

8středních brambor vařených ve slupce

Druhý den

ikizoat branbory, nastrouhat, dle chuti osolit

vejce

20dkg hl. mouky

hrnek hrubé mouhy

na vál posypat hodně mouky, smíchat suroviny v těsto

pokud se lepí na prty, přidat ještě hl. mouku. Z těsta vyválíme 3knedlíky.

Vložíme je do vařící osolené vody po minutě je vařečkou odlepíme ode dna. Až vyplavou na povrch, ještě je 20min vaříme. Pokud se dá do vody lžíce hl. mouky, knedlíky se nikdy nerozvaří

 

Chlupaté knedlíky

14dkg hrubé mouky

14dkg polohr. mouky

vejce

5dkg másla

1kg brambor

1lžíce solamylu

2dcl mléka

sul podle chuti

brambory uvaříme den dopředu ve slupce.

Druhý den: nastouháme, smícháme se všemi surovinami. Uděláme válečky a krájíme je na špalíčky. Do vroucí vody vložíme špalíčky 5min. vaříme po vytažení necháme chvíli zatáhnout.

 

Celestýnské nudle do polévky

1/8l mléka

2vejce

dle chutí sůl

15dkg hl. mouky

vše smícháme v těsto a smažíme jako palačinky. Vychladlé krájíme na úzké tenčí nudličky a dáme na talíř, zalejeme hovězím nebo kuřecím vývarem

 

Vánočka

40dkg polohr,mouky

10dkg hl.mouky

12dkg másla

13dkg cukru

1 kostka droždí

neplný hrnek vlažného mléka na kvásek

citron kúra, nasekané ořechy - lískové

2 špetky soli

1 lžička pr.do pečiva



 

 







 

 


4 Prsní kuřecí řízky nebo řízky z vepřové kýty
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek