Voňavé domácí rohlíky a housky
CO BUDETE POTŘEBOVAT
Většinu surovin máte běžně doma. Na asi 12 kousků pečiva si
připravte:
- půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)
- 1 lžičku cukru krupice
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžičku soli
- 500 gramů hladké mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
-2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)
- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín,
papriku nebo hrubou mořskou sůl
Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte
rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny
na teplé místo. Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst. Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.
- 500 gramů hladké mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)
- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo
hrubou mořskou sůl
Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na
další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek. Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky. Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní. Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne. Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.
DŮLEŽITÉ TIPY
Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů
udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo
Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej
Někdo do housek přidává pomazánkové máslo nebo majonézu. Ale proč dělat
něco složitější, když krása spočívá právě v jednoduchosti
Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou
doslova před očima
Upletené houstičky můžete potřít i vodou
Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující
dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na
130 stupňů
ŘÍZKY V JOGURTOVÉ MARINÁDĚ
1 smetanový bílý jogurt - nejlépe Klasik
2 vejce, 3stroužky česneku, pepř a koření dle chuti -jogurt se už nemusí solit, protože česnek dodává slaný pocit
řízky naklepeme, posolíme, opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
Tu si připravíme smícháním jogurtu, vejce, česneku, pepře, popřípadě ostrého grilovacího koření nebo kari...dle chuti. Pak maso necháme uležet v uzavíratelné nádobě v lednici. Nejříve po 16hodinách řízky vytáhneme z marinády a obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme nejlépe na sádle. Kdo nemá rád smažené řízky ve strouhance, může si udělat řízek jen přírodní bez obalení ve strouhance.
Řízky jsou šťavnaté a křehké
PERNÍK - nepatří do zdravé výživy
17dkg třtinového cukru
30dkg žitné mouky + trochu hrubé mouky nebo děcké krupice na vysypání pekáče
2 vejce
2 lžíce másla + máslo na vymazání plechu
1 prášek do perníku
2 čajové lžičky marmelády, 2 čajové lžičky povidel, mletý badyán,1 lžičku skořice a 2 lžíce pravého kakaa, nasekané lískové oříšky
250ml mléka
Vše smícháme dohromady a vlejema na dobře vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 200C asi 15-20min. Když perník začne růžovět, píchneme do těsta špejlí, a pokud se nelepí... je vše hotovo
na polevu: 3/4 ztuženého tuku (OMEGA), 10dkg hořké čokolády
Kdo má rád sladší věci, může si v kastrůlku s dvojitým dnem rozpustit Omegu a do ní vhodin nalámanou čokoládu. Až vznikne tekutá hmota a perník bude už vychladlý polejeme jej ještě čokoládou, po jejích ztuhnutí krájíme na malé čtverečky.
TVAROHOVÁ BÁBOVKA - do zdravé výživy nepatří, ale někdy si ji dáme
27 dkg polohrubé mouky - lze i ze žitné nebo špaldové, těsto je méně nadýchané!!
15 dkg cukru - opět třtinového
3 žloutky
25 dkg cukrářské Lukany, Hery nebo Stelly
25 dkg tvarohu
sníh ze 3 bílků
1x prášek do pečiva
citronovou kůru nastrouhanou a 1x vanilkový cukr
cukr, žloutky utřeme se Stellou nebo jiným tukem na pečení, přidáme tvaroh a do mísy poté nasypeme mouku, do které jsme předtím vsypali prášek do pečiva, aby se dobře rozmístil. Nastrouháme trochu na vůni citrónové kůry a 1x vanilkový cukr.
Vymastíme formu na bábovku, dobře vysypeme hrubou moukou a do těsta ještě zlehka vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků a pečeme na 220C v troubě asi 35-50min, opět podle toho, zda je těsto uvnitř hotovo a to poznáme píchnutím do něj špejlí!!!
Pro labužníky, kteří mají rádi vrchní okraj bábovky krupavý a sladký potřeme ihned po upečení bábovku rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem.
ŠŤAVNATÉ RIZOTO PLNÉ MASA A ZELENINY
tento receptík je z hlavy mojí sestřičky Danielky a musím říct, že jinak už rizoto ani nevařím. Rychlost, radost, krása!!!
20 dkg vepřového, sojového nebo kuřecího masa si naložíte den předem do různých druhů koření. (Maso by mělo být nakrájeno na nudličky) Mě se osvědčila paprika, kari, koření pěti vůní, trošku vorchesteru a sojová omáčka. Kdo má rád ostřejší věci třeba i mleté chilli, vše zalejete asi 1dcl oleje
1 střední cibule
1,5 hrníčku jasmínové rýže
1/2 balíčku mražené zeleniny - (mrkev, hrášek, kukuřice...jak je libo)
Slejeme olej z pod naloženého masa nejlépe do hrnce s teflonovým povrchem. Já jej vařím v hrnci Versalio a teplotu mám nastavenou na dušení. V hrnci na slitém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Usmažíme ji dozlatova, aby rizoto nedostalo sladkou chuť. Na ní vhodíme naložené masové nudličky. Po 5minutách k masu přidáme mraženou zeleninu. Opět asi 5minut dusíme, a pak přidáme propranou rýži. Vše zalejeme 3hrníčky vody trošku osolíme, pořádně promícháme a necháme asi 8min. vařit za občasného promíchání dokud není rýže měkká a voda vyvařená!!! Zavřeme pokličkou a necháme ještě 10min. uležet a můžeme podávat.
ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT
3svazky ředkviček
menší kedlubna
malá cibulka, může být i fialová
voda, ocet, cukr, sůl , pepř dle chuti do salátové zálivky
ředkvičky a kedlubnu nastouháme na struhadle pro mrkev, cibulku nakrájíme na drobné kostičky a vše smícháme a zalejeme zálivkou.
POMAZÁNKA SE ŠKVARKAMA - ta je pro labužníky, kteří se dostali na mé stránky a se zdravíčkem se neperou
2 hrsti kysaného zelí
5hrstí čerstvého syrového sádla nakrájeného na kostičky
jarní cibulku i s natí
hrst sekané petržele
sůl, pepř, drc. kmín na dochucení
sádlo nakrájíme na malé kostičky a necháme uškvařit v hrnci. Po roztopení dáme sádlo i se škvarkama do misky, přidáme zelí nakrájené na menší kousky. Nakrájíme cibulku na malé kostičky i s natí, přidáme nasekanou petržel a dochutíme. Vše promícháme!!!
PANGASIUS JOGURTOVO-KOPROVÉ MARINÁDĚ
2 větší kousky ryby Pangasius
sterilovaný kopr, pepř,. 4 stroužky česneku - záleží na jejich velikosti, pokud jsou větší, stačí i 2
5 velkých brambor
Brambory omejeme pořádně ve vodě, nakrájíma na tenčí kolečka a do pekáčku který jsem si vyložili alobalem poklademe na dno brambory, přikryjeme alobalem, znovu poklademe brambory dokud je nevypotřebujeme.
Ve větší míse smícháme jogurt, kopr, trochu pepře, prolisované stroužky česneku a na menší kousky nakrájenou rybu-Pangasiuse obalujeme v marinádě z jogurtu. Pokud je obalená, klademe ji na alobal položený na zbytku brambor a opět vrstvíme ryba, alobal, ryba, alobal a dáme zapéct na 200C do trouby asi na 45min, dokud nezměknou brambory. Vždy vrstva musí končit alobalem, aby se kousky ryby nespálily.
ŚPALDOVÁ POLÉVKA
Před vařením by se měla špalda minimálně 12hodin namáčet.
hrst špaldova zrna
bujón, sušená mleá zelenina, Solčanka, nebo vegeta, mražená zelenina dle chuti, oříšek másla, muškátový oříšek - mletý, mořské řasy - ty nikdy neuškodí:O) používám NORI, které používám místo petržele nebo pažitky
Hrst zrna špalda opražíme na másle, povaříme 20min s kostkou bujonu - nejlépe nějaký bez glutamanů, prodávají se ve zdr. výživách a DM drogeriích.Hrst vloček vaříme dalších 15min. Pak přidáme mraž. zeleninu dle chuti a vegetou- nejlépe sušenou mletou zeleninou nebo SOLČANKOU, která obsahuje sice sůl, ale už žádné glutamany a konzervanty, nakonec přidáme špetku muškátového oříšku a vše vaříme dokud zelenina nezměkne, takže asi dalších 20min. Jde o to, že zrno špaldy se musí vařit 50minut, aby bylo dostatečně měkké.
VLOČKOVÁ POLÉVKA
4hrsti přebraných vloček
bujón, sušená mletá zelenina, Solčanka nebo vegeta, 1/4 malého celer, 1 petržel, 1 mrkev, lžíce másla
v hrnci rozpustíme máslo, přidáme vločky a pražímeje, až zrůžoví, přidáme do hrnce najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a chvíli ji opražíme, aby pustila vitamíny. Přidáme vařící vodu z konvice - asi 1,5l. Přidáme bujón opět nejlépe nějaký bez glutamanů, dochutíme Solčanou, suš. zeleninou, řeřichou, mletými řasami NORI, které používám místo petržele nebo pažitky a ještě 10min. povaříme
POLÉVKA S KRUPICOVÝMI NOKY
dětská krupička nebo hrubá krupice
zelenina dle chuti
1 vejce,lžíce másla, bujón, sušená mletá zelenina, Solčanka nebo vegeta, řeřicha, NORI vločky z mořských řas
v hrnci rozpustíme máslo, podusíme na něm zeleninu, přesypeme ji krupicí (asi 5lžic), přidáme vejce a smažíme. Po chvíli přidáme horkou vodu a z lehka mícháme, v polévce se vytvoří noky. Pokud bychom ji nepřelili horkou vodou, ale studenou, polévka by jen zhoustla a plavala by v ní jen zelenina, takto tam budou plavat i krupicové noky.Přidáme bujón opět nejlépe nějaký bez glutamanů, dochutíme Solčanou, suš. zeleninou, mletými řasami NORI, řeřichou
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA S CIZRNOU
4 hrsti cizrny , špenát, cibule, 1/4 celeru, česnek, majoránka, pepř, 2 lžíce oliv. oleje, bio bujón, celozrné těstoviny, strouhaný sýr
Cizrnu si den předem namočíme. V tlakovém hrnci s bujónem ji uvaříme do měkka, takže asi 25min.
Na oleji orestujeme cibuli, celer nastrouhaný, česnek, majóránku. Dusíme, poté přidáme špenát a opět dusíme 5 minu. Přidáme vodu a bujón, pepř a doměkka uvař. cizrnu. Rozmixujeme vše pořádně a přidáme těstoviny - nejlépe celozrné a vaříme, dokud nezměknou. Polévku na závěr na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Pokud byste nerozmixovali cizrnu v hrnci, nemusíte přidávat těstoviny.Je to vynikající polévka i tak. Cizrna je římský hrách a i když hrachovou polévku ani kaši nemusím, cizrnová mi moc chutná!!!
KRABÍ POMAZÁNKA
balíček s krabíma tyčinkama najemno nakrájíme
přidáme pomazánkové máslo nebo 2 lučiny
můžeme přidat trošku tatarky nebo majonézy -dle chuti a hustoty
nadrobno nakrájenou cibuli
sůl a pepř a vše smícháme dohromady
2 CHLEBÍČKOVÉ POMAZÁNKY
1)
pomazánkové máslo - čisté bez příchutě
tavené sýry
větší sterilované okurky najemno nastrouhaná
20dkg nastrouhaného salámu -šunkový, junior
cibule nadrobno nakrájet
opepřit a vše smíchat
2)
protlak
majonéza nebo tatarka dle chuti
hořčice dle chuti
sterilovaná okurka nastrouhaná najemno
trošku chilli nebo feferonky
salám nastrouhaný
nastrouhaný sýr
pepř a sůl dle chuti vše dohromady smícháme
KROUPY S KRÁLIČÍMA FILETKAMA
kroupy namočíme na 1/2dne, nejlépe brzy rno do studené vody.
Připravíme si velký hrnec, do kterého dáme 2-3 lžičky oliv.oleje, nakrájenou mraženou zeleninu dle libosti
nakrájené králičí maso na kostičky - nejlépe chlazené králičí filetky ALBERT
3kuličky pepře
1 bobkový list
2x nové koření
Trošku solčanky - vegeta bez glutamanu
Vaříme vše v jednom hrnci dokud kroupy nezměknou! Pozor!!! Potřebujete velký hrnec, protože kroupy dost nabudou a potřebují k tomu hoodně vody!
PANGASIUS S DUŠENOU ZELENINOU
3 filetky z pangase
mraženou zeleninu dle chuti
sůl, mletý pepř
2lžičky olivového oleje
3 stroužky česneku
Do pekáčku dáme oliv. olej, na něj naklademe opepřené, špetkou soli osolené filetky. Pokryjeme prolisovaným česnekem a zasypeme mraženou zeleninou. Chvíli podusíme samostatně na 180C v troubě dokud nepustí šťávu. Dle potřeby pak ještě zalejeme vývarem Wurzel nebo jiným bio bujónem - DM drogerie, Albert... a nebo jen vodou a dusíme v troubě do změknutí zeleniny. Podávat můžeme s rýží, pohankou, kroupama, nebo jen tak se zeleninou
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
8středních brambor vařených ve slupce
Druhý den
ikizoat branbory, nastrouhat, dle chuti osolit
vejce
20dkg hl. mouky
hrnek hrubé mouhy
na vál posypat hodně mouky, smíchat suroviny v těsto
pokud se lepí na prty, přidat ještě hl. mouku. Z těsta vyválíme 3knedlíky.
Vložíme je do vařící osolené vody po minutě je vařečkou odlepíme ode dna. Až vyplavou na povrch, ještě je 20min vaříme. Pokud se dá do vody lžíce hl. mouky, knedlíky se nikdy nerozvaří
Chlupaté knedlíky
14dkg hrubé mouky
14dkg polohr. mouky
vejce
5dkg másla
1kg brambor
1lžíce solamylu
2dcl mléka
sul podle chuti
brambory uvaříme den dopředu ve slupce.
Druhý den: nastouháme, smícháme se všemi surovinami. Uděláme válečky a krájíme je na špalíčky. Do vroucí vody vložíme špalíčky 5min. vaříme po vytažení necháme chvíli zatáhnout.
Celestýnské nudle do polévky
1/8l mléka
2vejce
dle chutí sůl
15dkg hl. mouky
vše smícháme v těsto a smažíme jako palačinky. Vychladlé krájíme na úzké tenčí nudličky a dáme na talíř, zalejeme hovězím nebo kuřecím vývarem
Vánočka
40dkg polohr,mouky
10dkg hl.mouky
12dkg másla
13dkg cukru
1 kostka droždí
neplný hrnek vlažného mléka na kvásek
citron kúra, nasekané ořechy - lískové
2 špetky soli
1 lžička pr.do pečiva